Climbing Up From The Deep

De revalidatie van Gery

Wie is Gery?

Gery is zelfstandig fotograaf en filmer en ontwerpt huisstijlen voor bedrijven. Daarnaast is ze duikinstructeur, technisch duiker en grotduiker en actief als vrijwillig duiker bij Ghostfishing en Project Baseline.

  • Gery
  • T1 duik
  • Gery MX2
  • Gery-rgb-gespiegeld
  • 2009-12-07 - Sardinië - Gery op bootHet ongeval

In september 2016 is Gery onwel geworden tijdens een duiktrip op Sardinië. Na een prima verlopen (technische-) duik komt iedereen, inclusief Gery blij boven. Eenmaal op de boot wordt Gery niet lekker, verliest de kracht in haar lijf en verliest langzaam haar bewustzijn. Het team handelt snel en Gery krijgt onmiddelijk zuurstof toegediend. In het ziekenhuis blijkt wat er mis is... Door een gaatje in haar hart zijn belletjes in haar slagaderlijk bloed ontstaan en in haar hoofd beland, met coma en uiteindelijk hersenletsel tot gevolg. Gery wordt kunstmatig in slaap gehouden en er volgen gedurende 10 dagen 8 lange behandelingen in de recompressiekamer, om de belletjes te laten verdwijnen en het herstel te bespoedigen. Na 18 dagen wordt samen met Ted met een speciale vlucht naar het LUMC ziekenhuis in Nederland vervoerd. Tijdens de volgende 22 dagen krijgt ze langzaam wat bewustzijn terug, maar ze kan helemaal niets. Niet praten, niets bewegen... Tot het moment dat de artsen toch een aanknopingspunt vinden voor revalidatie, waarna een zware periode van 5,5 maanden in revalidatiecentrum Heliomare volgt.
Het a-typische letsel betekent dat artsen weinig durven zeggen over het herstel. Het verloop van herstel blijkt ook a-typisch. Gery haar herstel komt heel langzaam op gang, maar lijkt ook steeds iets te versnellen. Dat betekent ook dat de therapie en training langduriger nodig zijn en tevens steeds iets intensiever moeten worden.
In april 2017 wordt Gery ontslagen uit het revalidatiecentrum en werkt vanuit huis met behulp van diverse therapeuten verder aan haar herstel. In 2018 volgen 2 trajecten van intensieve revalidatie in Spanje, waar ze goede vorderingen weet te maken.
Het a-typische letsel en herstel betekenen ook dat het zorgstelsel in Nederland niet goed is ingericht om haar de nodige ondersteuning te bieden, terwijl haar herstel laat zien dat intensief door trainen nog lange tijd zinvol zal zijn.
In 2019 hoopt Gery weer zelfstandig te leren lopen, in en uit bed komen en zelf naar het toilet gaan.


  • 20160927_123730
  • 20160927_152202
  • 20160927_152220